Téma : Inkluze - cesta špatným směrem

mgr beranovaVážení, jelikož jsem povoláním učitelka, nemohu zůstat lhostejná k tématu, které rozpoutalo širokou diskusi nejen v odborné veřejnosti.Je to princip tzv.inkluze, který podle novely školského zákona má od 1.září 2016 začít začleňovat děti s mentálním postižením či s kombinovanými vadami do běžných základních škol. Zajímalo by mě, kdo z odborníků, kteří tento zákon připravovali, vůbec kdy působil jako učitel, protože z mého pohledu je tento způsob výuky totální nesmysl.Za své více než 40leté praxe ve školství, jsem měla možnost pracovat jak s učni dvouletých oborů, což byli chlapci, kteří nedokončili základní školní docházku, tak se studenty střední odborné školy. Je naprosto nemyslitelné, aby se děti s takovýmito rozdílnými duševními potenciály mohly vzdělávat na stejné úrovni.
Proč máme opět přebírat metody které údajně v jiných zemích fungují. Už takto je náš vzdělávací systém, který nám Evropa záviděla, soustavně rozkládán.Naše speciální školy, které dosud děti se sníženým IQ připravovaly do života, jsou na velmi dobré úrovni jak po stránce materiálního vybavení, tak i po stránce obsazení schopnými speciálními pedagogy. Tzv. inkluze ublíží nejen dětem, ale i celému našemu školství. Proto velice oceňuji iniciativu skupiny komunistických poslanců, členů školského výboru sněmovny v čele s Martou Semelovou, kteří dne 26.5.2016 předložili k projednání ve sněmovně naléhavou novelu školského zákona o odložení inkluze o jeden rok a požadují, aby s ním sněmovna vyslovila souhlas hned v prvním čtení. Podle mého názoru, ale ani jeden rok není dostatečný časový prostor pro zjištění všech pozitiv i negativ tohoto způsobu výuky. Jestliže se mohou poslanci vracet k opětovnému předkládání a hlasování o tzv. protikuřáckém zákonu, proč by se nemohli znovu zamyslet i nad tímto problémem.
Takže páni poslanci, přemýšlejte trochu víc o tom, jak by mělo naše základní školství vypadat. Vždyť děti jsou naše budoucnost. Pokud nevíte jak na to, zeptejte se těch, kteří už mají nějakou tu vyučovací hodinu za sebou. Určitě vám rádi poradí.

Mgr. Věra Beranová
kandidátka do Senátu ČR