Kam kráčíš, královéhradecké krajské zdravotnictví?

sona markova uKam kráčíš, královéhradecké krajské zdravotnictví?

Občané Náchodska, Broumovska, Královédvorska, Trutnovska, Rychnovska i Jičínska a Hradecka se stále většími obavami sledují stav zdravotnictví ve svých regionech. Nejčastěji se samozřejmě ozývá otázka, kdy konečně začne mnoho let (o potřebě generální rekonstrukce bylo rozhodnuto v roce 2012!) slibovaná přestavba po mnoha stránkách nevyhovující náchodské nemocnice za stále se navyšující částku, dnes již hodně překračující miliardu korun.
Výběrové řízení na tuto životně potřebnou rekonstrukci bylo v prosinci loňského roku už po několikáté na poslední chvíli zrušeno a od té doby si nové vedení kraje s touto nemocnicí příliš hlavu nelámalo. Snad kromě rozhodnutí o nákupu jistě potřebné magnetické rezonance za 46 milionů korun. Otázkou je, jestli je tato cena adekvátní. Nyní, po dlouhých měsících nepochopitelného nicnedělání, se prý již konečně rozhodlo, ale cena se opět navýšila!

Další otázky vyplývají z faktu, že se na pozicích ředitelů (předsedů představenstev) nemocnic objevují noví lidé bez výběrového řízení a někteří mají za sebou i jisté „neúspěchy“ v řízení zdravotnických zařízení. V neposlední řadě vzbuzuje v poslední době velké obavy i dění kolem královédvorské nemocnice, především v oblasti výstavby nových laboratoří a následně také operačních sálů. Jakoby se někdo snažil tuto potřebnou a dlouhodobě špičkově fungující nemocnici „přeorganizovat“ do úplně jiné podoby.
Považuji za skandální, že po krajských volbách, kvůli pro mnohé nepochopitelné „nechutné šarádě“, řídí zdravotnictví v Královéhradeckém kraji strana TOP 09 bývalého ministra Hegera. Pan Cabicar zdravotnictví rozhodně příliš nerozumí, a tak odpovědnost nese člověk, který téměř „pohřbil“ nejen české lázeňství, ale i celé zdravotnictví hrazené z veřejného zdravotního pojištění v celé republice. Přitom právě jeho a Drábkova asociální politika byla jedním z důvodů předčasných voleb v roce 2013. Vedení ČSSD spolu se svým „koaličním slepencem“ hazarduje se zdravím a životy pacientů nejen v Náchodě, ale téměř v celém kraji.
Nedovolme, aby se tato situace, kdy se k moci dostali neschopní a schopní všeho, opakovala i v podzimních volbách do Poslanecké sněmovny PČR. Jedinou správnou volbou je dát hlasy KSČM.

Mgr. Soňa MARKOVÁ,
poslankyně za KSČM,