Mírový pochod na Velkou Deštnou

mir pochodJako již tradičně každý rok i letos jsme se sešli začátkem června v Luisině údolí při příležitosti výstupu na Velkou Deštnou. Také se pomalu stává tradicí, že nám přitom přeje počasí, a tak nikoho nepřekvapilo, když se v sobotu 7.6.2014 po 9 hodině začali na parkovišti v Luisině údolí, sjíždět čím dál větší počty účastníků této tradiční akce. Zastoupeny byly všechny věkové skupiny od těch nejmenších, co se teprve chystají do školky až po ty opravdu velké pamětníky a zakladatele této akce.

Přivítali jsme i vzácné hosty – poslankyni Parlamentu ČR Soňu Markovou, 1. náměstka hejtmana Královehradeckého kraje Otakara Rumla a radní pro oblast školství a tělovýchovy Táňu Šormovou.Od 9 hodin do 10 hodin probíhaly v uvolněné a přátelské atmosféře neformální debaty přítomných. Učitelskou profesi v sobě nezapřela naše krajská předsedkyně Věra Žižková, když zabavila nejmladší dorost zálesáckými hrami v přilehlém lesíku. Ti co v ranním spěchu zapomněli doma posnídat, si mohli v improvizovaném ohništi opéct pravý špekáček.
Před desátou hodinou se objevili naši nejmladší i se svou velitelkou Věrkou a došlo na rozdělování zasloužených odměn za splněné úkoly při zálesáckých hrách. Nic nebránilo oficiálnímu zahájení akce. Slovo dostali jak naši vzácní hosté, tak i krajská předsedkyně Věra Žižková. Celé to moderoval nestor této akce s největším počtem absolvovaných ročníků z přítomných Luboš Bodlák. Ač každý mluvil o různých tématech, kterým se nejvíce věnuje, tak všemi proslovy se jako tenká nit vinula jediná myšlenka nebo spíše přání – klid zbraní na Ukrajině a zastavit válečné běsnění dříve než bude pozdě.
Po proslovech jsme se tak mohli vydat na vrchol Velké Deštné. Díky hlavní myšlence řečníků se výstup na Velkou Deštnou změnil v mírový pochod na Velkou Deštnou. Někomu výstup na vrcholek trval déle někomu krátce, to záleželo na jeho fyzické zdatnosti. Asi ve třech čtvrtinách kopečku se především naši nejmenší potýkali s velmi podmáčeným a rozbahněným terénem, a tak raději rodiče své ratolesti vzali na těch pár metrů na záda, aby uchránili jejich botky a výletnické oblečení od větších karambolů.
Nakonec se všichni ve zdraví a s úsměvem na tváři sešli na vrcholku, kde v otevřeném kiosku nepohrdli jak občerstvením, tak někteří i zakoupením upomínkových předmětů. Všem se naskytl krásný výhled do kraje, a tak jistě nikdo nelitoval své účasti. Z vrcholku Velké Deštné se pak postupně všichni účastníci rozešli buď po stejné cestě zpátky nebo Ti lačnější po turistice si ještě přidali další kilometry návštěvou Bedřichovky, chaty na Šerlichu, Šerlišského mlýna a jiných oblíbených turistických cílů v okolí Velké Deštné.
Máme tedy za sebou 23. ročník této akce a všichni si přejeme, aby při příštím setkání jsme již nemuseli diskutovat o řinčení zbraní a to je již zcela jedno jestli na Ukrajině, v Iráku či jinde na světě.