Náchodské referendum

sona markovaNa okraj referenda v Náchodě

V sobotu 22. 11. se v Náchodě uskutečnilo referendum, ve kterém se občané měli možnost vyjádřit k tomu, zda chtějí v centru města v areálu po bývalé textilní továrně Tepna – dnes úplně zdevastovaném – velké nákupní centrum. Hlasování vyvolali zástupci strany zelených těsně před komunálními volbami.

Usilovali o to, aby se referendum konalo souběžně s volbami do zastupitelstva. Když byl tento jejich záměr zastupiteli odmítnut – tedy snaha zelených udělat si vlastně volební kampaň za peníze daňových poplatníků - chtěli referendum kvůli možné nízké účasti odložit až na termín dalších voleb, třeba za dva roky. Co by do té doby bylo s tunami trosek, však nesdělili. O možnost vyjádřit se v referendu požádalo něco přes 1600 občanů Náchoda z celkového počtu dvaceti tisíc a samotného hlasování se pak zúčastnilo 2 255 lidí, tedy pouhých 13,67% oprávněných osob! Většina občanů totiž byla informována o skutečnosti, že zastupitelé již odsouhlasili odkup aspoň části pozemků od soukromého vlastníka a intenzivně se vyjednává o tom, co bude na tomto důležitém místě prakticky ve středu města stát. V polistopadové době neomezené vlády ODS a jejich přisluhovačů byl areál kdysi slavné textilky, zaměstnávající v minulosti tisíce lidí, prodán soukromým vlastníkům a nyní je velmi složité napravovat tehdejší špatná rozhodnutí. Velké obchodní centrum v podobě Intersparu rozhodně není nejlepší řešení, ale i současné zastupitelstvo má jen omezené možnosti. Kromě úpadku drobných živnostníků, hrozí nárůst už tak katastrofální neúnosné nákladní dopravy. Za neuvěřitelně farizejské však považuji tvrzení o obavě z nárůstu nákladní dopravy právě od zástupců zelených. Ti totiž v Náchodě intenzivně brání výstavbě životně důležitého obchvatu, o který bojujeme již 16 let.

Mgr. Soňa Marková, zastupitelka města Náchoda za KSČM