Markova S 2017 2Říkám, že z novely o reexportu léků se stal paskvil, problematiku reexportu ve skutečnosti neřeší. Novela zákona o léčivech, by měla umožnit MZ zakázat zpětný vývoz vybraných léků. Ministerstvo bude moci podle novely stanovit seznam léků, jejichž nedostatek může ohrozit zdraví či životy pacientů (v minulosti už předmětem reexportu byly).
Firmy, které budou chtít lék ze seznamu vyvézt, to budou muset předem ohlásit. Ministerstvo bude moci vývoz omezit nebo zakázat. Novela zavádí za nedovolený vývoz léku sankce až 20 milionů korun nebo zákaz činnosti pro distributory až na dva roky. Ministerstvu norma umožní reagovat už na hrozící výpadek, nyní může zakročit až při skutečných výpadcích. Při projednávání jsem poukázala na schválený pozměňovací návrh předsedy zdravotnického výboru Rostislava Vyzuly (ANO), který má snížit ceny především u léků využívaných v nákladné biologické léčbě. Myslím si, že jde o přílepek, který nebyl dostatečně projednán a řada pacientských organizací upozorňuje na to, že změna může v konečném důsledku způsobit zpoždění nových biologických léků pro české pacienty.

Při jednání PS jsem předložila pozměňovací návrh po vzoru Slovenska, který skutečně řešil problematiku reexportu, ovšem sněmovna kvůli tomu, jak byla postavena hlasovací procedura, o něm vůbec nehlasovala. Smyslem mého návrhu bylo zajistit, aby léky, které jsou určeny pro české pacienty, nebyly vyváženy za hranice. Poslanci tím, jak rozhodli, dali najevo, že ve skutečnosti proti reexportům nechtějí bojovat, že to je pouze kosmetická úprava, něco, čím ministr vytřel zrak těm, kteří se dlouhodobě snaží reexportům zabránit.

Soňa Marková