Slavnostní klepání kladívky v nemocnici nevzbuzuje jen naději!

mar 75Slavnostní klepání kladívky v nemocnici nevzbuzuje jen naději!
Po šesti letech slibů a nekonečného čekání se nedávno pro pacienty a zdravotníky na Náchodsku lehce zablýsklo na lepší časy. Politici krajské koalice uprostřed staveniště usilovně bušili kladívky do základního kamene více než miliardové přestavby a nadšeně se plácali po ramenou. Měli proč. Sešli se tam totiž zástupci všech politických subjektů zodpovědných za neuvěřitelný amaterismus a neúnosné odklady při vypisování obřího tendru. Královéhradecký kraj jej totiž poprvé vypsal již v březnu 2012 a v květnu následujícího roku ho zrušil.
Podobně se tak stalo druhému tendru, vypsanému v červenci 2015. Třetí byl zrušen novým vedením kraje v prosinci 2016 a teprve v srpnu 2017(!) vypsalo vedení kraje tendr čtvrtý. A aby toho nebylo málo, teprve čtvrt roku od podpisu smlouvy na první etapu modernizace se koná zmiňované slavnostní poklepávání. Díky opakované nekompetentnosti a šlendriánu vedení kraje se cena postupně navýšila na závratných 1, 344 miliardy korun pouze za stavbu. Dlouhodobě podfinancovaná náchodská oblastní nemocnice dnes trpí nejen nevyhovujícími prostorami, ale i špatným „menežmentem“, který nedokáže řešit problémy, včetně nedostatku zdravotnického personálu. Ani rázný, ale ve zdravotnictví nezkušený krajský radní pro zdravotnictví nepřispěl svým necitlivým přístupem k uklidnění situace. Hrozí tak, že po slibovaných dvou letech přestavby za plného provozu, nebude mít zmodernizovaná nemocnice potřebný počet lékařského i nelékařského personálu a pacienti budou paradoxně nuceni hledat potřebnou péči jinde. První nečekanou nepříjemností už dnes, je nepochopitelný krok kraje směrem k placenému parkování v areálu nemocnice. Šedesát korun za 4 hodiny a následně dokonce za každou další hodinu 100 korun je skutečně nepřijatelné. Vždyť čekání na ošetření bývá často mnohahodinové nejen pro pacienty, ale také pro doprovázející osoby dětí a seniorů. Odůvodnění, že lidé využívali parkování u nemocnice, když potřebovali do města na nákupy a do práce, je nesmyslné pro každého, kdo ví, že se nemocnice nachází celkem „nepohodlně“ daleko na kopci nad Náchodem. Tento asociální krok kraje, musí nyní řešit město Náchod zřízením provizorní neplacené parkovací plochy a kyvadlové autobusové linky. Zajistit lepší komfort pro pacienty by mělo ale být prioritou kraje.

Mgr. Soňa Marková, zastupitelka města Náchoda a kandidátka do Senátu za KSČM