TISKOVÁ ZPRÁVA KhKV KSČM – 25. 2. 2017

zdenek ondracek msona markova 2TISKOVÁ ZPRÁVA KhKV KSČM – 25. 2. 2017

HRADEC KRÁLOVÉ – Delegáti na krajské nominační konferenci KSČM, konané v Domě U Švagerků, zvolili pořadí kandidátů na krajské kandidátní listině strany do podzimních voleb. První dva kandidáti, poslankyně Soňa Marková a poslanec Zdeněk Ondráček, byli na čelo kandidátky doporučeni Klubem poslanců za KSČM v Poslanecké sněmovně a Ústředním výborem KSČM. Z doporučení se při volbě vycházelo. Dvacet pět delegátů na čelo kandidátní listiny zvolilo v tajné volbě Zdeňka Ondráčka.
Na kandidátní listinu byli zařazeni komunisté i nestraníci, zvolení pěti okresními nominačními konferencemi vždy tajnou volbou. Okresním konferencím předcházel výběr osobností základními organizacemi KSČM. Okresní výbory se při návrhu kandidátů ze svého okresu snažily zařadit osobnosti s odborností a zkušenostmi, vybrat alespoň polovinu mladších kandidátů a nezapomínat na ženy. Na kandidátce Kh kraje za KSČM je 6 žen, 19 mužů, 2 do 35 let, 8 kandidátů do 50 let – z celkového počtu 20 nominovaných.

V primárních volbách se na předních pozicích umístili:

1. JUDr. PhDr. Zdeněk Ondráček, PhD.
(věk ke dni voleb) 48 let, pol. příslušnost KSČM, poslanec PS PČR –
v prvním období 2013 až 2017, zastupitel města Trutnov, krajský zastupitel (2. vol.
období), z Trutnova

2. Mgr. Soňa Marková
54 let, pol. příslušnost KSČM, býv. učitelka, nyní poslankyně, v PS PČR je od roku
2002, nyní končí 4. vol. období, stínová ministryně zdravotnictví, zastupitelka města Náchod, z Náchodu

3. Mgr. Táňa Šormová
60 let, pol. příslušnost KSČM, býv. učitelka, bývalá radní pro školství, nyní krajská zastupitelka,
z Hradce Králové

4. JUDr. Václav Ort
65 let, pol. příslušnost KSČM, hoteliér v důchodu, ze Sobotky

5. PaedDr. Josef Lukášek
65 let, pol. příslušnost KSČM, sš. učitel, bývalý radní pro soc. oblast, nyní krajský
zastupitel, z Bystrého

Všichni další kandidáti uvedeni na listině níže jsou lidmi, kteří mají ve svém okolí vážnost a budou schopni podpořit svou autoritou a předvolební aktivitou kandidáty na čele. Všichni jsou rozhodnuti stát za programem komunistů a podporovat vizi sociálně spravedlivé společnosti. Kandidátka sestavená 25 delegáty na sobotním jednání podléhá ještě definitivnímu schválení ÚV KSČM. Příslib však byl, že nejvyšší stranický orgán KSČM změny dělat nebude.
Pořadím však mohou ještě zamíchat voliči KSČM v říjnových volbách do PS PČR. Předsedkyně KhKV KSČM Věra Žižková po rušné konferenci konstatovala: „Věřím, že komunisty podpoří daleko více voličů než ve volbách krajských. Po skandálech a prokazatelné neschopnosti vlády vedené ANO 2011, ČSSD a KDU-ČSL i po přehlídce chaotického jednání Poslanecké sněmovny je situace zralá na razantní výměnu části poslanců. Rádi bychom z našeho kraje přinesli pro KSČM do Sněmovny nejen dvě, ale křesla tři.“

tisková mluvčí KhKV KSČM PhDr. Miroslava VOHRALÍKOVÁ