Uctění památky českého odboje na Bohdašíně

cesky odboj v bohdasine 201627. června si připomeneme 73. výročí událostí na Bohdašíně.

Je 30. června 1942, tedy jen pár dnů po atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha (27. května). Osmiletý Toník Burdych se vrací ze školy z Červeného Kostelce k domovu na Končinách. Vysvědčení ale nenese, protože Němci v protektorátu toho roku ustanovili školní docházku až do 15. července.

Pojednou zaslechne rány, ale pomyslí si, že to asi truhláři skládají fošny. Netuší, že to gestapáci střílejí po pronásledovaném Jiřím Potůčkovi, zapojeném do atentátu na Heydricha.Odpoutat pozornost gestapáků od parašutisty schovaného pod senem, se před vyzrazením jeho úkrytu snažil ještě útěkem Toníkův táta. Němečtí vojáci ho ale šestkrát postřelili a po dopadení nechali na voze odvézt do Červeného Kostelce. Během převozu bez jakékoli lékařské pomoci vykrvácel. Oba bratři už nikdy nikoho z rodiny nespatřili, neboť je v Pardubicích, stejně jako dalších patnáct odbojářů, nechali Němci popravit. Malé kluky přitom nechali žít a nechali je dokonce na svobodě. „Proč jsme třeba neskončili v koncentračním táboře? Dodnes netuším,“ krčí rameny Antonín Burdych, který po tragédii našel zázemí u příbuzných ve Rtyni v Podkrkonoší a jeho bratr zase u strýce v Náchodě.