Ve zdravotnictví kraje nejsou dobré zprávy

marková2Ve zdravotnictví kraje nejsou dobré zprávy

V posledním vydání regionálních novin ECHO jsem si se zájmem přečetla tak trochu agitační rozhovor s radním pro zdravotnictví panem Cabicarem za TOP 09. Pokud se občané domnívali, že se dozví aspoň nějakou pozitivní zprávu o dlouhodobě neutěšené situaci kolem Oblastní nemocnice v Náchodě, tak byli – stejně jako já – trpce zklamáni.
Výběrové řízení na životně potřebnou rekonstrukci bylo v prosinci loňského roku už po několikáté zrušeno a od té doby nové vedení kraje neudělalo vůbec nic. Za skandální považuji již fakt, že „povolební šarádou“ zdravotnictví v Královéhradeckém kraji řídí strana bývalého ministra Hegera, který téměř pohřbil nejen české lázeňství, ale i celé zdravotnictví jako veřejnou službu. To, že koaliční slepenec pod vedením ČSSD již více než půl roku nekoná, je ale hazard se zdravím a životy pacientů druhé největší nemocnice v kraji. Když si k tomu připočteme zoufalou neschopnost v personální politice ať již ve vedení jednotlivých nemocnic nebo v samotném holdingu, jde o velmi nebezpečnou kombinaci. Jediným pozitivem se tak stal příslib magnetické rezonance v příštím roce za 46 mil a bohužel neúčinná podpora všeobecného nedostatku lékařů a sester v regionálních lůžkových zdravotnických zařízeních. A maličké zpřesnění informace na závěr. Zmiňované dva tisíce korun navíc dostanou samostatně pracující sestry u lůžek ve směnném provozu nařízením vlády přímo a není to žádná zásluha kraje!

Mgr. Soňa Marková, zastupitelka města Náchoda a poslankyně za KSČM